2010/10/28

Bilboko baldosak.

 Bilboko kaleetatik ibili zaretenean zihur gaude baldosetan fijatu zaretela. Baldosa honek Bilbon bakarrik aurkitu ditzakezu Bilboko udaletxeak egiten dauzelako gero azalduko deutzuegun bezala.

 Bilboko baldosak Bilboko udaletxeak diseinatu zituen 1942. urtean. Udaletxeak berak egiten zituen Mena kaleko lantegian. Hauek ur baldosa motakoak dira eta geroago burdinezko txirinekin gogortuak. Baldosa honek 200 gramo pisatzen dute eta 2 zentimetroko lodiera dute.                                              
 Diseinua:
Pertsona batzuek diseinua Bartzelonatik datorrela pentsatzen dute eta Gauditen izenagaz lotuta dagozela, azken hau ezin izan da erakutsi.

Bilboko ikurrak.

Bilboko plaka

 Seguru konturatu zaretela Bilboko edozein kale apaintzen duten plaketan. Badakizue plaka hauek Bilbon bakarrik erabiltzen direla?


 Bilboko plakarik zaharrenek 50 urte baino gehiago dituzte baina ez da bere jatorrizko diseinugulea ezagutzen. Modeloa urte batzuz baztertu ondoren, berriz erabiltzen hasi ziren 1987 eta 1988. urtetik aurrera. Fundiciones Aurrerak berdiseinatu zuen eta Bilboko klasiko bat bihurtu da.

2010/10/27

Arroz pastela.

Gozoki honekin amaituko dugu Bilboko pastelei buruzko gure aurkezpen txiki hau. Espero dugu gustoko izatea.


Nola egin?
  • 6 zentimetroko moldeak estali ostopilez, lan hau 24 ordu lehenago egin behar da horrela orea jalkita egongo da.
  • Orea egiteko, irina azukreagaz nahasi egin behar da. Geroago arrautz eraginak bota.
  • Beste alde batetik esnea, gurina, limoia eta kanela lapiko baten iraki. Hori egin ondoren, lapikoan zeuden osagaiak beste oreagaz nahasi eta hozten utzi.
  • Lan guzti hori egin ostean, orea moldeetara bota, baina KONTUZ! orea moldearen lehenengo hiru laurdenak estali arte.
  • Geroago labean sartu 200 gradutan (labearen beheko partean). Hau egin ostean jateko prest dagoz!
ON EGIN!

Pastel gozo hauek dastatu gura badituzue zuen sukaldeak zikindu barik Bilboko betiko gozotegi baten erosi ditzakezue, Arrese, Zuricalday, Gernika edo Jardines besteak beste.

2010/10/26

GURIN OPILA

Gurin Opila

Nork ez du opil gozo hau txikitan dastatu? Zeinek ahaztu dezake bere zapore gozoa txokolate kikara batekin? Hona hemen gozoki hau egiteko prozedura.





  • Legamia esne apur baten disolbatu.
  • Beste katilu batetan, gurina disolbatu esnearekin.
  • Irina eta Maizena nahasi, eta pixkanaka-pixkanaka legamia eta gurina gehitu. Guztia ondo oratu.
  • Opilei forma eman eskuak gurinean igurtzi eta gero.
  • Labean irakiten utzi 40º hiru ordu laurdenetan.
  • Arrautzarekin margotu, azukrearekin hautseztatu eta labean egosi urreztatu arte.
  • Hozten uzten dira. Hoztuta daudenean erditik zatitu egiten dira eta gurinarekin betetzen dira.

Gurina egiteko.

  • Azukrea eta ura irakiten jartzen da urazukrea egiteko.
  • Likido geratu dezan limoi tanta bat isurtzen da.
  • Hozten utzi.
  • Hotz dagoenean gurina gehitu hagaxka betekin irabiatuz.
Eta honela badaukagu gure opil gustukoena, On egin
 Cafearekin dastatzea gomendatzen dizuegu.

2010/10/25

BILBOKO PASTEL FAMATUAK


Zihur gaude zuen txikitako pasteltxo guztokoen artean Karolina, Gurin opila edo Arroz tarta daudela. Baina zuek badakizue aingeru batek sortuta diruditen gozopil hauen egilea Bilbotarra zela? Kanpora noizbait joan zaretenok, gozikitegi batera sartu bazarete seguru harritu zaituztela bertan ez ikustea hain postre gozoak, eta bertako jendea hauetaz ezer ez jakitea. Zelan bizi daitezke gozoki harrigarri hauek probatu barik? Horren erantzuna ez baldin badogu ere, gure gozki hoberenei eskainitako gure lehenengo sarrera hauxe da:










Karolina.

 Dirudienez, hostopilez egindako tartaleta ospetsua Bilboko pastelgile batek sortua da orain dela mende bat baino gehiago. Honek bere alaba gozo honekin arritu gure zuen.
 Gozogileak pasteltxoaren oinarri lez merengea erabiltzea erabaki zuen, bere alabatxoaren gozoki gustokoa baitzen; eta horregaitik Carolina izena ipini zion.

 Bazkalburuko hau oso polita zen baina jateko zaila. Neskatoari lana errezteko pastelgileak aparra jarri zuen pastel kremazko hostopilaren gainean eta arrautzezko eta txokolatezko xafla batekin apainduz.


Huek dira hain famatu bihurtu diren Karolinoak. 
  
Hona hemen gozogintzak eman duen postrerik gozoenetarikoen errezeta:

Osagaiak:
  • 500 gramo hostopil
  • 500 gramo pastel krema
  • 3 gorringo
  • 100 gramo hornidura
  • Kilo bat merenge
Zelan egin?
                                                    
·       Moldeak forratu eta pastel krema moldearen erdirarte jarri.
  • Labean sartu 220 gradutan 20 minutoz
  • Hoztu eta merengearekin bete.
  • Amaitzeko, atzamar puntarekin arrautzezko eta txokolatezko bi xafla irudikatu merengearen gainan.
  Karolinoa Bilboko 2009ko Aratusteen irudia izan zen.






          Nork jan ahalko du tamaina honetako tarta bat?